Oliwki

Oliwki

Skarb nad skarby

Oliwki w Hiszpanii traktowane są jako skarb narodowy. Mówi się o nich jako o dumie narodowej. Oliwki to historia. To tysiącletnie gaje oliwne o antycznych tradycjach, historycznym znaczeniu nie tylko dla Hiszpanii, ale całego świata zarówno antycznego jak i współczesnego. To historia krajów Basenu Morza Śródziemnego, zapisana w niepozornych owocach o potężnej mocy… Od niepamiętnych czasów oliwki uznawane były za symbol pokoju, mądrości i postępu. To siła i potęga smaku, która rozsławiła Hiszpanię na cały świat. Dzięki wspaniałemu połączeniu cudownego śródziemnomorskiego klimatu, niezwykłej mocy tamtejszego słońca i tradycjom uprawy kultywowanym od tysiącleci. Hiszpańskie Oliwki uważane są za najlepsze na świecie.

Cały świat pożąda tych jedynych, najwspanialszych owoców, ich bogactwa smaków i rodzajów… zielonych, czarnych, nadziewanych, faszerowanych… a także mnóstwa odmian: Gordal, Manzanille, Cacereña, Hojiblanca, itd.

Co czyni oliwki tak wyjątkowymi? Czy tylko ich smak, wygląd i zapach? Czy jest coś jeszcze? To magiczna moc w nich zaklęta. Oliwki skrywają bowiem w sobie niezwykle cenne składniki, które uczyniły z nich ponadczasowe „pigułki” wiecznej młodości i witalności. Oliwki to także jeden z podstawowych składników śródziemnomorskiej diety, która uchodzi za jedną z najzdrowszych na świecie – zapewniając tym samym wspomnianą długowieczność i witalność.