Najczęściej zadawane pytania
-
Q?
Jak wybrać/kupić najlepsze oliwki?
-
A.
Wybierając oliwki warto kierować własnymi upodobaniami smakowymi. Jedni lubią zielone oliwki, inni czarne. Na pewno warto kupować oliwki z pewnego źródła – ze wskazanym producentem. Lepsze będą także oliwki kupowane na wagę niż te produkowane na masową skalę – ale w Polsce nie zawsze i nie wszędzie takie oliwki są dostępne. Istotne jest by kupować oliwki przetworzone możliwie jak najbardziej naturalnie, a więc bez szkodliwych dodatków i konserwantów – najlepiej te konserwowane tylko w solance, z dodatkiem soli morskiej (ewentualnie octu) czy oliwy. Wybór hiszpańskich oliwek daje gwarancję wyboru oliwek o najwyższej jakości.
-
Q?
Które oliwki są lepsze? Zielone czy czarne?
-
A.
Nie ma takiej zależności. To tylko kwestia indywidualnych upodobań. Zielone oliwki są bardziej wytrawne, nadają się świetnie jako dodatki np. do mięs. No i nie przypadkowo są nieodłącznym składnikiem drinka Martini Dry…
Czarne natomiast – są łagodniejsze w smaku, pozbawione goryczki, ale także doskonale smakują w wielu wersjach – czy jako dodatki do potraw czy jako samodzielna przekąska. -
Q?
Ile oliwek dziennie można zjeść?
-
A.
Dietetycy i specjaliści dla utrzymania zbilansowanej diety rekomendują jedzenie 25 g oliwek dziennie, co jest równe 7 sztukom tych owoców, dając wartość odżywczą wynoszącą 37 kcal.
-
Q?
Do czego najlepiej dodawać oliwki?
-
A.
Oliwki tak naprawdę można dodawać do wszystkiego i wedle własnych upodobań. Są one świetne zarówno jako podstawowe składniki wielu dań czy dodatki do nich. Hiszpańskie oliwki można dodawać do różnych sałatek, makaronów, pizzy, do mięs i ryb. Warto pamiętać jednak – że jedzone samodzielnie są doskonałą, przegryzką, snackiem – idealną zdrową alternatywą dla chipsów czy innych kalorycznych snacków.
100 g oliwek to jedynie 150 kcal – czyli kilkukrotnie mniej niż alternatywne propozycje – np. chipów, smakowych orzeszków, których wartości kaloryczne oscylują wokół 450- 550 kcal w 100 g.
ZOBACZCIE NASZE PRZEPISY -
Q?
Do jakiego polskiego dania będą pasować oliwki?
-
A.
To znowu kwestia indywidualnych gustów. Nie ma żadnych sugestii ani ograniczeń. Niemniej jednak oliwki świetnie komponują się z serami, makaronami, rybami, wszelkimi warzywami i owocami, a…nawet z czekoladą! A co do polskich dań – może nie ma co na siłę dodawać oliwek do tradycyjnego polskiego żurku czy bigosu – ale doskonale sprawdzą się w innych daniach, zależnych od inwencji czy kucharza. Warto zamienić ociekającą tłuszczem zasmażaną kapustę do popularnego schabowego na zdrową, lekką, wielowarzywną sałatkę z dodatkiem hiszpańskich oliwek!
ZOBACZCIE NASZE PRZEPISY -
Q?
Czy każdy może jeść oliwki?
-
A.
W zasadzie tak – jeśli oliwki będą jedzone z umiarem.
Bardzo ważna rzecz - NIGDY NIE JE SIĘ OLIWEK SUROWYCH, ZARAZ PO ZERWANIU Z DRZEWA! By oliwki stały się jadalne – muszą zostać poddane specjalnym procesom przetwórczym, które uzdatniają je do spożycia. Dzienne spożycie oliwek powinno być zmniejszone w przypadku nadwagi lub nadciśnienia, a zwiększone w przypadku wyższego zapotrzebowania energetycznego organizmu. -
Q?
Czy dzieci mogą jeść oliwki?
-
A.
Tak, jak najbardziej – jeśli chodzi o walory odżywcze. Oliwki są doskonałym składnikiem zbilansowanej diety także dla dzieci. Ale UWAGA! Mniejszym dzieciom nie należy podawać oliwek w CAŁOŚCI, gdyż małe dziecko, niewprawne w gryzieniu może się oliwką zakrztusić. Maluchom należy podawać zawsze oliwki zawsze po uprzednim ich rozdrobnieniu!
-
Q?
Gdzie w Polsce można kupić dobre hiszpańskie oliwki?
-
A.
W zasadzie - wszędzie. Szukając tych najlepszych, hiszpańskich, będących gwarantem jakości i smaku – warto zrobić rozpoznanie i udać się do specjalistycznych sklepików czy stoisk oferujących hiszpańskie oliwki od konkretnego producenta czy gospodarstwa. Kupując oliwki w masowych sklepach należy szukać oliwek z logo „Hiszpańskie Oliwki” na etykiecie, bowiem są to oliwki rekomendowane przez stowarzyszenie producentów hiszpańskich oliwek, strzegących najwyższych standardów jakościowych i smakowych.