Rodzaje

Rodzaje

Rodzaje

W Hiszpanii uprawia się wiele odmian oliwek. Najważniejsze z nich to: Manzanilla, Gordal, Hojiblanca, Cacereña. W samej zaś Andaluzji, na południu Hiszpanii, dominują odmiany: Arbequina, Aloreña, Carrasqueña, Morona, Verdial, itd.

By oliwki były jak najsmaczniejsze, do przetwórstwa wybiera się te rodzaje owoców, które charakteryzują się odpowiednią (średnią) zawartością tłuszczu, mają łatwousuwalną pestkę, cienką skórkę i przede wszystkim delikatny, jędrny i smaczny miąższ.

Ze względu na moment zbioru i obróbkę hiszpańskie oliwki można podzielić na:

ZIELONE

uzyskiwane z owoców niedojrzałych, zbieranych w momencie osiągnięcia pożądanego rozmiaru.

CZARNE

uzyskiwane z całkowicie lub z nie w pełni dojrzałych oliwek. Czarne oliwki uzyskują swój czarny kolor przez odpowiednie przygotowanie w procesie znanym jako „styl Kalifornijski”.

ZMIENIAJĄCE KOLOR

uzyskiwane z owoców różowych, winno-różowych i brązowych, zbieranych zanim całkowicie dojrzeją.

FASZEROWANE

ulubiona forma zwolenników i konsumentów hiszpańskich oliwek. Do faszerowania stosuje się ponoć ponad 80 rodzajów nadzienia. Najchętniej spożywane na rynkach zagranicznych są oliwki nadziewane papryką, a w Hiszpanii – anchois. Niemniej jednak oliwki nadziewane są nieskończoną ilością ingrediencji – czosnkiem, migdałami, ziołami, tuńczykiem, łososiem, etc…