Kategoria portfolio: Dania główne

Makaron z pieczonymi pomidorami oraz oliwkowym sosem

Pomidory obierz ze skóry i przepołów. Następnie umieść je w żaroodpornym naczyniu uprzednio wysmarowanym oliwą. Przypraw solą i pieprzem oraz posyp cukrem i kaparami, a następnie pokrop oliwą i octem. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 250 °C przez około 20-30 min., aż całość dobrze się upiecze. Wyjmij naczynie z pieca, posiekaj pomidory, dodaj oliwki…
Więcej

Quiche z oliwkami i cebulą (EUROPA)

Obrać i pokroić cebule. Delikatnie podsmażyć na złoty kolor w niewielkiej ilości oliwy. Oliwki pokroić na połówki. W misce wymieszać cebulę i oliwki, starty ser, ubite jajka, śmietanę, sól i pieprz. Ciasto wyłożyć na posmarowane tłuszczem naczynie; na ciasto wyłożyć przygotowane nadzienie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. - przez około 30 min aż…
Więcej

Makaron z krewetkami i oliwkami (EUROPA)

Posiekaj oliwki i czosnek. Obierz pomidora ze skórki a następnie pokrój w kostkę. Obierz i podziel krewetki. Ugotuj wywar wykorzystując głowy i muszle krewetek. Odcedź resztki krewetek. Na pozostałym wywarze ugotuj makaron. Na patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek. Na małym ogniu podsmaż czosnek i papryczkę chilli. Dodaj oregano i pomidory. Całość podsmażaj 5 minut.…
Więcej

Ziemniaczana tortilla z oliwkami

Obrane ziemniaki pociąć na cienkie plasterki i podsmażyć w dużej ilości oliwy. Powinny smażyć się na początku na wolnym ogniu. Pózniej należy zwiększyć ogień, aby je przyrumienić. Zrumienione ziemniaki odcedzić i odstawić. Posiekać oliwki. Surowe jajka rozbić i zmieszać z ziemniakami i oliwkami. Wlać porcję tak przygotowanej mieszaniny na małą patelnię z odrobiną oliwy (tak…
Więcej