Kategoria portfolio: Dla dzieci

Rybne fileciki w panierce z oliwkami

Usuń skórę z filetów i potnij je na drobne kawałki. Posól. Oliwki posiekaj na bardzo drobne kawałki i zmieszaj je z tartą bułką. Zanurz kawałki filetów w tartej bułce, a następnie w mieszance tartej bułki i oliwek, upewniając się, aby kawałki oliwek dobrze przylgnęły do ryby. Smaż na gorącej oliwie, aż do osiągnięcia złotego koloru.…
Więcej

Czekoladowe krążki z oliwkami i pieprzem (OCEANIA)

Oliwki podzielić na połówki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie czekoladową masę wykładać porcjami łyżką na pergamin (ważne by nie był natłuszczony!) Na środku każdej porcji układać oliwki i ziarenka pieprzu. Następnie na czekoladowe porcje nałożyć drugą warstwę pergaminu, lekko docisnąć, formując w ten sposób małe krążki. Pergamin z czekoladową zawartością włożyć do zamrażalnika na…
Więcej

Kurczak i panierowane oliwki

Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, posolić i przesmażyć w małej ilości oliwy. Odstawić. Oliwki zanurzyć w rozmąconym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć w gorącej, (ale nie dymiącej) oliwie na złoty kolor. Na patyczki nadziewać kolejno kawałek kurczaka i panierowana oliwkę. Podawać jako małe przekąski. Usmażone, panierowane oliwki mogą być także użyte do…
Więcej

Paszteciki mięsno oliwkowe

Przesiać mąkę do miski i dodać oliwę oraz wodę. Wyrobić zwarte ciasto. Odstawić. Przesmażyć cebulę w 2 łyżkach oliwy, dodać mielone mięso, sól i dusić przez kilka minut. Dodać oliwki, wymieszać i odstawić. Najpierw zrobić z ciasta kulki, a potem rozwałkować na kawałki. Powycinać kółka. Lepić jak pierogi – nadziewając wcześniej ciasto farszem. Przez zlepieniem…
Więcej