Kategoria portfolio: Marynaty

Zielone oliwki z figami w marynacie z pomarańczy z dodatkiem listków laurowych

Odsączyć oliwki z zalewy i włożyć do miski. Wlać ocet na patelnię. Wyciąć 3-4 paseczki skórki z pomarańczy używając ostrego noża lub obieraczki do warzyw. Paseczki drobno posiekać i dodać do octu z listkami laurowymi. Z pomarańczy wycisnąć sok i dodać na patelnię. Całość podgrzać i dusić na bardzo małym ogniu, aż do momentu, gdy…
Więcej

Oliwki w ciepłej marynacie cytrynowo-tymiankowej

Odsączyć oliwki z zalewy i przełożyć do miski. Przygotować marynatę - oliwę podgrzać na patelni, dodać czosnek i delikatnie podsmażyć na złoty kolor. Zdjąć z ognia, dodać skórkę i sok z cytryny oraz musztardę. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Oliwki polać marynatą i delikatnie wymieszać. Z gałązek tymianku oberwać listki i posypać nimi oliwki. Podawać na…
Więcej

Marynata z winogronami

Przygotuj potrzebne składniki: zielone i czarne oliwki odsącz z zalewy, pokrój na 3 centymetrowe kawałki młode pędy czosnku, pokrój w kostkę biały ser. Połącz te składniki z winogronami. Dodaj parę migdałów, a na koniec skrop wszystko hiszpańską oliwą z oliwek. Zamieszaj i odstaw na chwilę, tak aby smaki się połączyły.
Więcej

Marynata z wędzonym łososiem

Na suchej patelni upraż pokrojony w kostkę chleb. Do miseczki przełóż odsączone oliwki, dla kontrastu wymieszaj zielone i czarne. Obierz i podziel na cząstki pomarańczę. Dodaj pokrojonego w kawałki łososia. Dodaj uprażony, przestudzony chleb oraz poszarpany koperek. Na koniec skrop całość hiszpańską oliwą z oliwek. Pomieszaj i podawaj.
Więcej