Kategoria portfolio: Przystawki

Szaszłyki z krewetek, oliwek i pomidorów

Na drewniane patyczki do szaszłyków nadziewać naprzemiennie po: 3 oliwki, 2 krewetki i 2 pomidorki. Wymieszać: listki tymianu, sok z cytryny, oliwę i musztardę. Tak powstałą marynatą skropić szaszłyki. Podawać zaraz po przygotowaniu, doprawione świeżo zmielonym pieprzem.
Więcej

Martini z hiszpańską oliwką

Wlej gin i wermouth do shaker’a z lodem. Wymieszaj ale nie wstrząsaj. Koktajl przelej do schłodzonego kieliszka. Dodaj dwie krople soku z cytryny. Podawaj z dwiema zielonymi oliwkami. Kieliszek udekoruj skórką cytryny. Jak widać kuchnia hiszpańska prezentuje się apetycznie nie tylko na talerzu.
Więcej

Grillowane papryki nadziewane oliwkami i pomidorami

Piekarnik nagrzać do 190 °C. Odsączyć oliwki z zalewy i pokroić je na plasterki. Wymieszać z pomidorkami. Pokrojone papryki ułożyć na blasze, skropić delikatnie oliwą i piec ok. 10 minut. Na kawałki upieczonych papryk nakładać po łyżce pomidorków wymieszanych z oliwkami. Posypać listkami rozmarynu oberwanymi wcześniej z gałązek. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wstawić na…
Więcej

Awokado faszerowane szynką Serrano i czarnymi oliwkami

Wymieszać razem oliwki, szynkę Serrano i oliwę smakową. Kawałki awokado ułożyć na talerzu. Na każdy kawałek nałożyć porcję przygotowanej wcześniej mieszanki szynki z oliwkami i oliwą. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać skropione octem balsamicznym i udekorowane listkami świeżej bazylii.
Więcej