Kategoria portfolio: Ze świata

Tacos z kurczakiem i oliwkami (AMERYKA)

Oliwki podzielić na połówki, dymkę i papryki pociąć na paseczki julienne. Obrać i posiekać pomidory. Rozgnieść czosnek. Na małą ilości rozgrzanej oliwy usmażyć kurczaka, dodając czosnek, dymkę i papryki. Gotować przez kilka minut, a następnie dodać pomidory i oliwki, łyżeczkę papryki, kuminu, sól i pieprz. Zostawić na małym ogniu na kilka minut i odstawić. Posiekać…
Więcej

Smażony makaron z oliwkami (AZJA)

Podzielić oliwki na połówki. Dymkę pokroić , obrać i posiekać pomidory. Dymkę podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy, dodać pomidory, oliwki i kiełki. Gotować przez 2 minuty. Dodać sos sojowy i doprawić solą. Ugotować makaron – zgodnie z opisem podanym przez producenta – odcedzić, dodać do sosu i smażyć przez minutę.
Więcej

Quiche z oliwkami i cebulą (EUROPA)

Obrać i pokroić cebule. Delikatnie podsmażyć na złoty kolor w niewielkiej ilości oliwy. Oliwki pokroić na połówki. W misce wymieszać cebulę i oliwki, starty ser, ubite jajka, śmietanę, sól i pieprz. Ciasto wyłożyć na posmarowane tłuszczem naczynie; na ciasto wyłożyć przygotowane nadzienie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. - przez około 30 min aż…
Więcej

Pieczone pomidory z sałatką z oliwek (OCEANIA)

Pomidory umyć i podzielić na połówki, a następnie ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Skropić octem i kilkoma kroplami oliwy, posypać kaparami i doprawić sola i pieprzem. Włożyć na nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 st. C. przez około 20 minut. Rukolę rozłożyć w misce lub na półmisku, dodać pomidory, a na wierzch położyć oliwki. Doprawić…
Więcej