Okoń nilowy w warzywach

Przygotowanie:

Obrać i pokroić w talarki cebulę. Oczyścić i pokroić w większą kostkę paprykę. Na patelni z dodatkiem 3-4 łyżek stołowych oliwy virgen podsmażyć cebulę, paprykę i ząbki czosnku bez obierania go.
Obrać ze skórki i pokroić w kostkę pomidora. Dodać go do smażących się warzyw wraz z oliwkami i świeżymi ziołami. Smażyć jeszcze przez chwilę.
Dodać sos pomidorowy, posolić i popieprzyć do smaku.
Z okonia wyjąć grzbiet i większe ości i ułożyć na smażących się warzywach. Rybę polać winem i smażyć około 7 minut pod przykryciem, aż będzie biała i miękka (można sprawdzić widelcem czy łatwo dzieli się na cząstki). Podawać gorące, obficie polane sosem i warzywami.
Sos warzywny można wykorzystać również do innych ryb (np. mintaja lub karguleny).