Przygotowanie:
Obrane ziemniaki pociąć na cienkie plasterki i podsmażyć w dużej ilości oliwy. Powinny smażyć się na początku na wolnym ogniu. Pózniej należy zwiększyć ogień, aby je przyrumienić. Zrumienione ziemniaki odcedzić i odstawić.
Posiekać oliwki.
Surowe jajka rozbić i zmieszać z ziemniakami i oliwkami.
Wlać porcję tak przygotowanej mieszaniny na małą patelnię z odrobiną oliwy (tak aby wypełniła patelnię do wysokości ok 1- 1,5 cm). W momencie kiedy tortilla będzie ścięta od góry obrócić ją na drugą stronę przy pomocy płaskiej pokrywki od garnka. Przyrumienić jednakowo druga stronę.
W ten sposób przygotować pozostałe tortille.
Podawać na ciepło lub zimno.
Ilość potrzebnych jajek zależy od ich wielkości. Możliwe, że wystarczą 3 jajka.